Fasola adzuki cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Dlaczego? Bo ze względu na zawartość białka stanowi świetną alternatywę dla mięsa, dzięki czemu jej obecność coraz chętniej uwzględniają przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie. Zdrowa dieta z takim dodatkiem jest też chętnie wybierana przez osoby szukające odmiany oraz przez tych, którzy chcą się zatroszczyć o swą formę. Fasola ta ma bowiem ogromną wartość odżywczą, a korzystanie z jej wsparcia każdemu z nas może przynieść sporo korzyści.
Fasola adzuki to moc błonnika i białka, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. W niepozornych ziarenkach znajdziemy też sporo witamin z grupy B oraz kwasu foliowego – substancji niezwykle ważnej dla kobiet w ciąży. Żelazo, magnez, fosfor i cynk – oto kolejne składniki odżywcze, z powodu których warto włączyć fasolę adzuki do swego menu.
Zdrowa dieta, w której fasola adzuki będzie się pojawiała, może mieć bardzo dobry wpływ na naszą formę. Jest ona sycącym i jednocześnie niskokalorycznym dodatkiem, dzięki czemu może nam ułatwić odchudzanie. Fasola ta pomaga również tym osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. Osteoporoza, menopauza oraz anemia – oto kolejne sytuacje, w których fasola adzuki sprawdzi się bardzo dobrze.
Fasola adzuki do Europy trafiła z Dalekiego Wschodu, gdzie z powodzeniem korzystano z jej mocy już 3 tysiące lat temu. Chińczycy i Japończycy do dziś najchętniej korzystają z tego dodatku w swych kuchniach, jednak przepisy na dania z fasolą adzuki możemy spotkać już na całym świecie. Popularne są sałatki z taką fasolką oraz jarskie pasty do kanapek, w których fasola adzuki może się łączyć z różnymi warzywami, m.in. z burakami.