Superfoods to dodatki do żywności które z racji swoich właściwości są nazywane bombami witaminowymi. Te najbardziej popularne są jednocześnie bardzo drogie. Jednak z powodzeniem możesz je zastąpić tańszymi zamiennikami, bez szkody na jakości. Jakie to będą?
Superoods na życzenie
Do najpopularniejszych należą jagody acai, nasiona chia, czy jagody goi. Setnie sprawdzą się również komosa ryżowa, miechunka albo spirulina. Niestety produkty te, być może z racji tego, że są sprowadzane z odległych zakątków świata, mogą być drogie. W Polsce znajdziesz ich zamienniki, które niewiele tracą na jakości do ich egzotycznych odpowiedników. I co najważniejsze, nie są aż tak drogie!
Czarne jagody
To doskonały zamiennik jagód accai. Mają one bardzo silne właściwości antyzapalne i antyoksydacyjne. Jako że w składzie mają również glukokiniom, dobrze wpływa na regulację poziomu cyrku we krwi oraz poziom cholesterolu. Jeżeli cierpisz na przewlekłe biegunki, czarne jagody będą najlepszym lekarstwem!
Siemię lniane
Od czasu szału na nasiona chia, jest przez dietetyków lekko zapomniane. Niesłusznie, bo to rewelacyjne źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omegą -3. Dodatkowo spożywając te nasiona, dostarczasz organizmowi sporą ilość błonnika. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że picie lnu pomaga poprawić perystaltykę jelit. Len obniża również ciśnienie krwi i poprawia stan skóry.
Owoce jałowca
Najczęściej kojarzą się z pieczenią, którą robimy na święta. A szkoda, bo owoce jałowca to prawdziwy i tani superfoods. Na nasz organizm działają antyseptycznie, antyzapalnie i antybakteryjnie. Dostarczają również flawonoidów oraz garbników. Jeżeli masz problemy z wątrobą lub zaburzenia trawienia, olejek z jałowca będzie najlepszym wyborem.