Wodorosty nori ciszą się coraz większą popularnością, a rosnąca wiedza na ich temat sprawia, że sięgamy po nie coraz chętniej. Co warto wiedzieć na temat japońskich wodorostów oraz ich roli w zdrowej diecie?
Nori to morskie warzywa o wyrazistym smaku bardzo dużej wartości odżywczej. Wodorosty te są rewelacyjnym źródłem błonnika, dzięki czemu mogą nam w znacznym stopniu ułatwić odchudzanie, są też dobrym źródłem witamin A i C, kwasu foliowego i jodu. Zdrowa dieta z takim dodatkiem pomoże nam oczyścić organizm i przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, zapewni lepszą pracę przewodu pokarmowego, a jednocześnie pomoże nam się skuteczniej chronić przed niektórymi nowotworami. Wodorosty nori są też cenione za swoje przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe działanie.
Powodów, dla których warto docenić nori, jest wiele. W jaki sposób możemy włączyć j do swego menu? Nori to jeden z ważniejszych składników sushi, choć w diecie wegańskiej wodorosty te świetnie sprawdzają się jako zamiennik ryb. Ich charakterystyczny posmak sprawia, że ich obecność uwzględniają m.in. przepisy na roślinne pasty kanapkowe lub warzywne zupy. Arkusz nori może też sprawić, że kawałek selera przemieni się w selerybę – wegańską rybę, która swoim smakiem może oczarować każdego.