Jeszcze kilkanaście lat temu owsianka była normalnym posiłkiem, jakim co rano raczyli się i dorośli i dzieci. Jednak z biegiem lat, przyszła moda na płatki śniadaniowe które nie dość, że można szybciej przygotować, to jeszcze zrobi to nawet kilkuletnie dziecko. Pójście na łatwiznę ma swoją cenę. Warto wrócić więc do starych nawyków żywieniowych.
Metabolizm na petardzie
Ze względu na to, że owsianka pęcznieje w żołądku, przez dłuższy czas mamy uczucie sytości. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że zarówno trawienie jak i przemiana materii zaczyna się polepszać. I dzięki temu nie ma ochoty na podjadanie między posiłkami!
Jelita w dobrej formie
Co tu dużo mówić, jeżeli masz problem z wypróżnianiem, owsianka pomoże ci bezinwazyjnie pozbyć się tej przypadłości. Świetnie działa na zaparcia a do tego chroni przed rakiem jelita grubego.
Poziom cukru i cholesterolu pod kontrolą
Błonnik zawarty w owsiance działa również na poziom cholesterolu oraz poziom cukru we krwi. Sprawia, że tzw zły cholesterol się obniża, a dobry jest na właściwym, optymalnym poziomie. Dodatkowo , ten sam błonnik sprawia, że poziom cukru we krwi ulega łagodnemu obniżeniu. Pamiętaj jednak, że długie gotowanie potrafi znacznie podnieść indeks glikemiczny.
Dzień pełen energii
Tym razem chodzi o mikroelementy zawarte w owsiance, a właściwie o żelazo. Bez tego pierwiastka możemy mieć problemy z hemoglobiną. Uzupełnij go więc w naturalny sposób, jedząc owsiankę.
Dostawa antyoksydantów
Nie każdy wie, że owsianka sama w sobie jest tak dobrym antyoksydantem jak zielona herbata czy jarmuż. Dlatego nie wahaj się sięgać po owsiankę, jeżeli chcesz zadbać o swoje zdrowie!